Controlfreak? Dacht het niet ! Waarom leven met minder controle leuker is…

Controlfreak | Praktijk Guido van Dijck

Ben jij iemand die graag de touwtjes in handen houdt ? Alles tot in de puntjes wil regelen en past rust als alles precies verloopt zoals je gepland had ? Vaak zit het natuurlijk al een beetje in de “aard van het beestje” maar een controlfreak zijn kan je soms aardig opbreken. Het gedrag van een controlfreak is altijd gebaseerd op angst en door te controleren hoopt de controlfreak te voorkomen dat iets fout gaat.

Als je altijd de touwtjes in handen wil hebben dan kun je nooit ontspannen. Hoe kun je er nu voor zorgen dat je de dingen wat makkelijker op z’n beloop laat ? We geven je een aantal tips om wat luchtiger te leven:

Loslaten
Het toverwoord is loslaten. Echte controle zit hem in kunnen loslaten. Probeer te accepteren dat je over sommige dingen geen controle kunt uitoefenen. Probeer meer in het hier-en-nu te leven. Het heeft geen zin om je boos , angstig of verdrietig te (blijven) voelen over dingen en situaties waar je geen invloed (meer) op hebt.

Minder moeten
Controlfreaks moeten altijd van alles van zichzelf. Moeten zit vooral tussen je eigen oren. We moeten sporten, gezond eten, een opgeruimd huis hebben, sociale contacten onderhouden, er leuk uitzien, interessant werk hebben en de perfecte kinderen opvoeden. En dat dan allemaal tegelijk. Als je wat minder hoge eisen stelt aan jezelf, voel je jezelf een stuk meer ontspannen. Besef dat niets moet, en dat je altijd een keuze hebt.

“Go with the flow”
Het leven wordt een stuk makkelijker als je meebeweegt met je leven. Leer te kijken naar wat er is, en niet wat jij vindt dat er zou moeten zijn. Sta open voor het onverwachte en geniet meer van alles wat het leven je biedt. De manier waarop je naar een situatie kun je zelf controleren. Je kunt boos boos of gefrustreerd worden als iets anders loopt dan je had bedacht, maar je kunt de situatie ook accepteren zoals hij is. Laat ruimte over voor alles wat op je pad verschijnt.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het “loslaten” ? Neem dan contact met ons op. Coach Guido van Dijck leert je stap voor stap technieken waarmee in je staat bent om een betere balans te vinden tussen controle en loslaten. Hij leert je hoe je niet leeft vanuit angst maar vanuit vertrouwen.

Wil je weten hoe ik jou kan helpen?

Gratis en vrijblijvend intakegesprek

Guido van Dijck

Mental Coach | NLP Coach & Trainer

Scroll naar boven