Help, een file!

File angst | Praktijk Guido van Dijck

Vele duizenden Nederlanders sluiten dagelijks aan in de lange rij auto’s op de snelwegen. Niemand vindt het leuk om in de file te staan, maar voor sommigen is het een regelrechte ramp. Als je last hebt van file-angst slaat de schrik je al om het hart bij het zien van de rood oplichtende remlichten. Je krijgt het warm, je gaat zweten, je hart gaat tekeer en dan volgt de paniekaanval. Herkenbaar?

Wat is file-angst?
Mensen met file-angst zijn erg bang om vast te staan in een file. Ze voelen zich opgesloten en willen eigenlijk zo snel mogelijk weg. Als je door die angst ook nog eens in paniek raakt, kan je te maken krijgen met angst voor herhaling van een paniekaanval. Dat kan vervolgens een reden voor je zijn om de snelweg te vermijden. File-angst beperkt daarmee je leven en je vrijheid om te gaan en te staan (of rijden) waar je wilt.

Waar komt het vandaan?
File angst is een vorm angst die te maken heeft met je omgeving en de ruimte waar je je in bevindt. De gedachte dat je bent overgeleverd aan de situatie en dus geen controle hebt, maakt angstig. Vaak komt deze angst voort uit een eerder slechte of traumatisch ervaring. Soms overvalt het je ook gewoon zonder dat daar direct een aanwijsbare reden voor is.

Wat kun je er zelf aan doen?

  • Bereid je goed voor als je de weg op gaat. Maak gebruik van een navigatiesysteem met filemeldingen en routewijzigingen.
  • Vertel anderen over je file-angst. Wanneer je omgeving op de hoogte is kunnen ze je optimaal steunen. Vraag gerust iemand om met je mee te rijden als je dat fijn vindt.
  • Schakel tijdig een coach in. Je hoeft je leven niet te laten belemmeren door je file-angst. Er is echt heel veel mogelijk om je van je angst af te helpen en je vrijheid weer terug te krijgen.

Onze praktijk heeft veel ervaring met het behandelen van mensen met file-angst. Onze behandeling erop gericht je angsten aan te pakken en je een andere manier van denken over autorijden en files aan te leren. Samen zorgen we ervoor jij weer onbezorgd in de auto kunt stappen.

Wil je weten hoe ik jou kan helpen?

Gratis en vrijblijvend intakegesprek

Guido van Dijck

Mental Coach | NLP Coach & Trainer

Scroll naar boven