Counseling

Counseling; Kort en krachtig

Een mens lijdt dikwijls het meest… door het lijden dat hij vreest… maar dat nimmer op zal dagen…’.
Een oud(erwets) gezegde maar nog steeds actueel. Achteraf kun je bijna altijd zeggen dat angstgevoelens, welke dan ook, eigenlijk nergens voor nodig waren. Tja… achteraf gezien; dat is natuurlijk makkelijk praten. Maar wat doe je als je er ‘midden in zit’ en het in je hoofd een complete chaos lijkt?
Ieder mens ervaart op zijn tijd emotionele periodes in zijn/haar leven. Die emotionele periodes kunnen soms eindeloos en onoplosbaar lijken. Soms zijn deze gevoelens het gevolg van werk, ziekte of het verlies van een naaste of geliefde. Vaak ook heeft men geen idee waar de gemoedstoestand vandaan komt. Het leven is moeilijk of zelfs ondraaglijk geworden.

Daarbij is het soms lastig om objectief naar je eigen situatie te kijken. Er zit je iets dwars, maar je kunt het niet benoemen. Strategiën ontbreken en je hebt moeite met het maken van de juiste volgorde van keuzes. Je hebt even geen grip/zicht op je leven.

Wat is counseling en hoe werkt het?

Counseling helpt je om de balans in jezelf en je leven terug te vinden. Counseling is een vak apart. Bij counseling is niet je (gespreks)therapeut dé expert maar ben jij dat zélf! Jij hebt zelf de oplossing in handen voor jouw eigen leven. Jij bepaalt welke richting je inslaat. Je bepaalt je eigen doel, je eigen weg en het tempo waarin je dat doel bereikt.

Letterlijk vertaald, vanuit het Engels, betekent Counseling: Raad geven. Zonder te oordelen, fungeert de counselor als een spiegel zodat jij jezelf in al je facetten kunt zien. Hij/zij begeleidt je een stukje op jouw emotionele (psycho-sociale) weg. Je kunt hem/haar zien als je tijdelijke gids; iemand die je raad en richting geeft. Hierin onderscheidt counseling zich dan ook van de meer traditionele vormen van hulpverlening waarbij de therapeut gezien wordt als dé expert.

Ervaring leert ons dat de behoefte aan algemene en langdurige therapieën plaats maakt voor een behoefte aan korte, krachtige en persoonsgerichte counseling. Persoonlijke begeleiding die uit gaat van de eigen innerlijke kracht en het beschikbare (nog onbekende, maar altijd aanwezige) talent. Het accent bij counseling ligt op ‘innerlijke reflectie’ en ‘innerlijke groei’.

Counseling is daarmee heel actueel. Samen met de counselor ga je op zoek naar een oplossing binnen de grenzen van jouw eigen mogelijkheden. Jij hebt zelf de oplossing in handen. Counseling helpt je, door middel van gestructureerde technieken, om die oplossing ook zelf te ontdekken. Counseling helpt jou bij het vinden van de sleutel die toegang biedt tot jouw eigen succes!

Praktijk Guido van Dijck | CounselingIn een korte serie gesprekken krijg je meer inzicht in je innerlijke drijfveren en leer je om je eigen kracht aan te wenden om (weer) richting te geven aan je leven.

Een counselor helpt je bij het helder krijgen van een probleem en de daarmee gepaard gaande gevoelens en gedachten. De counselor helpt je om zelf meester te worden van je problemen. Als dit eenmaal duidelijk is, helpt de counselor je om uit te zoeken waar je naartoe wilt. Dit kan zijn het oplossen van een probleem of een andere manier van omgaan ermee. Ook kan dit leiden tot het accepteren van een bestaande situatie of juist het inslaan van een geheel nieuwe richting.

Wat zijn jouw blinde vlekken of valkuilen? Maar belangrijker nog, wat zijn jouw mogelijkheden en talenten? Iedereen is ergens goed in! Door te bekijken waar je goed in bent en dat te verstevigen, worden problemen en moeilijke situaties beter hanteerbaar en vaak ook volledig opgelost.

Counseling geeft je weer de controle over je eigen leven. Jij neemt en behoudt de regie van jouw leven (weer) in eigen handen. Je zult meer rust ervaren en weer genieten van ‘het moment’. Jouw toekomst is niet langer een probleem maar een uitdaging!

Meer informatie?

Wil jij zelf de expert zijn? Wij geven jou graag de regie in handen!

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Scroll naar boven