Hypnose voor topsporters

'The Mind is sport's last frontier'

De psyche is de laatste barrière die de sport moet nemen….
“Door middel van hypnose helpen wij topsporters aan een juiste balans tussen lichaam en geest “.

In de huidige topsport wordt de capaciteit van het lichaam voor 90% benut.
De fysieke trainingen bij topsporters naderen de perfectie. Technische hulpmiddelen, uitstekende materialen, persoonlijke coaches; kosten noch moeite worden gespaard om de fysieke toestand van topsporters te ondersteunen.

Eén facet blijft helaas vaak nog volledig onderbelicht in de trainingsprogramma’s: de psyche. Het effect van de psyche bij topsport, de relatie tussen lichaam en geest. Faalangst is één van de grootste vijanden van iedere topsporter.

Sportprestaties worden sterk beïnvloed door het onderbewuste. Faalangst leidt tot blokkades die het leveren van fysieke prestaties volledig in de weg kan staan. Daar waar de fysieke situatie voor wel 200% tot die prestatie in staat is, kan de psyche het volledig laten afweten. De balans tussen lichaam en geest ontbreekt…

Vorige slide
Volgende slide

Topsport zonder mentale training

Het volgende voorbeeld zal de topsporters onder u absoluut tot de verbeelding spreken

Het stadion zit vol. Duizenden toeschouwers wachten op de spelers. Rondom het veld staan vele televisiecamera’s opgesteld. Eén camera is gericht op het openstaande stalen hek, de uitgang van de catacomben onder de hoofdtribune. Het is twee minuten voor de aftrap. De scheidsrechter……en de spelers komen het veld op; gevolgd door de camera, gevolgd door de ogen van duizenden toeschouwers. Geschreeuw, gejuich. Een fluitconcert als de spelers worden voorgesteld aan het publiek. De spanning is tot het maximum opgevoerd; de wekenlange voorbeschouwingen in de media, de onderhandelingen tussen de spelers over de hoogte van de premie die bij winst op elke speler wacht.
De aftrap. Het eerste balcontact. En het gevoel. Het gevoel dat het niet helemaal lekker zit. Clubarts en trainer hebben hem verzekerd dat zijn lichamelijke conditie 100% is. Maar toch. Hij voelt zich niet prettig. Raakt niet in de wedstrijd. Juist nu, uitgerekend in deze wedstrijd wil het niet lukken. De kritiek in de media zal genadeloos zijn. En straks zal hij, in interviews, proberen uit te leggen wat er mis ging. Kón hij dat maar helder uitleggen. Hij weet het zelf niet eens. Het lukt gewoon niet…. Als hij de klap maar kan verwerken, vooral hij, die met zoveel verwachtingen het veld opkwam. En nu, met een diep gebogen hoofd, de gang maakt naar de kleedkamers….

Wát ging er mis?! De topsporter heeft gefaald. Was hij niet voldoende geconcentreerd? Ontbrak het hem aan de juiste mentale instelling? Of was het gewoon ‘domme’ pech?

Volgens de Amerikaanse sportpsycholoog Mahoney is het onderscheidend vermogen tussen twee topsporters voor slechts 20% gelegen in de fysieke kwaliteiten van deze topsporters en voor wel 80% in de psychische component. De training en voorbereiding kunnen perfect zijn geweest, het lichaam in topconditie en de spelersomstandigheden ideaal…..

Toch is het altijd weer ‘die vorm’, ‘het moraal’ of ‘dat gevoel’, dat bepalend is voor winnen of verliezen. De psyche is de meest bepalende factor in het leveren van een prestatie.

Angsten zijn niet aangeboren. Angsten zijn het resultaat van gebeurtenissen in het verleden of ze worden je aangepraat door derden. Het onderbewuste houdt dit gevoel in stand en activeert ‘de angst’ onnodig bij iedere nieuwe situatie waarbij (faal)angst een rol zou kunnen spelen; zoals bij een wedstrijd! Bij hypnose wordt het onderbewuste opnieuw geprogrammeerd. Hypnose is daarmee geen doel op zich maar een effectief middel om verandering teweeg te brengen in jezelf.

Het mentale effect van hypnose bij topsporters

Een voorbeeld van sporthypnose is het vooraf ‘repeteren’ van de wedstrijd. Kampioenen voorspellen en repeteren elk aspect van de wedstrijdsituatie, met inbegrip van de dingen die zij moeten doen om eventuele tegenslagen te boven te komen. ‘Repeteren’ betekent dat je je de wedstrijd vooraf, tot in de kleinste details, inbeeldt. Je beeldt je de wedstrijd in vanuit je eigen perspectief; het perspectief van de winnende deelnemer. Je beleeft het repeteren als de werkelijke wedstrijd. Daarmee maak je je een voorstelling van de naderende wedstrijd zoals deze zich moet gaan ontplooien. De bokser bokst zijn wedstrijd vooraf in gedachten. Hij beleeft en voelt hoe hij zijn rechter vuist opheft, naar voren brengt en met deze vuist contact maakt met het linker oog van zijn tegenstander. Het belangrijkste werk van deze bokser vindt niet plaats in de ring maar voorafgaande aan de wedstrijd in zijn leunstoel. De wedstrijd zelf is een herhaling van het eerdere repeteren; het repeteren in gedachten onder uiterste concentratie. De bokser helpt zichzelf naar de overwinning !

Hypnose is een kortdurende en doeltreffende methode om de onderbewuste negatieve gedachten van een topsporter om te vormen in bewuste positieve gedachten. Hypnose kan hét grote verschil maken tussen winnen of verliezen!

Hypnose, hét startpunt voor mentale training, begeleiding en coaching met als doel: prestatieverbetering. Fysieke maar vooral ook mentale fitheid is ons uitgangspunt. Het lichaam en de geest met elkaar in de juiste balans. Negatieve gedachten maken plaats voor positieve gedachten:

  • Voor het toepassen in trainingen en wedstrijden;
  • Voor het verbeteren van je voorbereiding;
  • Voor sportieve, professionele en persoonlijke ontwikkeling;
  • Voor het vergroten van je zelfbewustzijn;
  • Voor het leren omgaan met uitdagende situaties;
  • Voor plezier in optimale prestaties;
  • Voor winnen in plaats van verliezen!

Meer informatie?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Scroll naar boven